5 Bijzondere landingsbanen in Europa

0

Er zijn verschillende soorten start- en landingsbanen, gemaakt van verschillende materialen zoals beton, grind, gras/zand, asfalt of bitumen. Daarnaast kunnen ze ook verschillen in de afmetingen van de start- en landingsbanen.

In Europa zijn de meeste startbanen gemaakt van asfalt of beton en gemiddeld zijn deze banen 2.500 meter lang. Het voordeel van een lange en brede landingsbaan is dat er ook grotere vliegtuigen op kunnen landen.

Er zijn naast het gebruikte materiaal en de lengte van deze banen nog andere factoren die een start- en landingsbaan bijzonder maken. We hebben een aantal bijzondere landingsbanen voor je op een rijtje gezet.

1. Corfu Airport, Griekenland

Op het Griekse eiland Corfu is een kleine luchthaven, deze luchthaven heeft maar één start en landingsbaan welke grotendeels in de zee ligt. De startbaan is 2.373 meter lang en gemaakt van asfalt. Aan het zuidelijke uiteinden ligt een dam, hier vliegen de piloten laag overheen. Een mooie plek voor vliegtuigspotters!

2. Madeira Airport, Portugal

In Portugal, op het eiland Madeira vind je de start- en landingsbaan van Madeira Airport die bekend staat als fascinerend en gevaarlijk. De landingsbaan bevindt zich tussen de Atlantische Oceaan en een berg. Hierdoor mogen alleen speciaal getrainde piloten op Madeira Airport landen.

3. Barra Airport, Verenigd Koninkrijk

Op het Schotse eiland Barra is de luchthaven Barra Airport. De drie landingsbanen van deze luchthaven bevinden zich op het strand. Vliegtuigen kunnen dus alleen op Barra Airport landen als het water laag staat. Landen of opstijgen is niet mogelijk bij vloed.

‘s Nachts worden de landingsbanen verlicht, wat er erg bijzonder uitziet. Het licht komt van het parkeerterrein waar een aantal auto’s hun lampen aan laten staan. Op dit vliegveld kunnen alleen kleine vliegtuigen opstijgen en landen.

4. Nice Airport, Frankrijk

Nice Airport heeft twee landingsbanen en bevindt zich aan de Côte d’Azur, in het zuidwesten van de Franse stad Nice. Op het kunstmatig aangelegde schiereiland liggen de twee landingsbanen. Beide start- en landingsbanen zijn van asfalt gemaakt en ze zijn 2.570 en 2.960 meter lang.

5. Gibraltar Airport, Gibraltar

Op het Brits overzees grondgebied Gibraltar, langs de grens met Spanje, bevindt zich Gibraltar Airport. De start- en landingsbaan is een stuk in het water verlengd en is 1.800 meter lang. De landingsbaan kruist de weg die Gibraltar en Spanje met elkaar verbindt.

Dit is de drukste hoofdweg van Gibraltar. Als er een vliegtuig gaat opstijgen of landen dient het verkeer op deze weg te stoppen.

Share.

About Author

Comments are closed.