Schiphol

Vliegtuig volgen Schiphol

Schiphol mag met recht de grootste luchthaven van Nederland worden genoemd. Het is het kloppend hart van het Nederlandse vliegverkeer, maar ook talloze internationale vliegmaatschappijen maken gebruik van de faciliteiten van Schiphol. En dat is uiteraard niet voor niets; Schiphol heeft een enorme capaciteit om passagiers op hun juiste bestemming te laten aankomen.

In 2015 alleen al werd Schiphol bezocht door 58 miljoen passagiers die er opstapten of overstapten. Schiphol neemt dan ook een heel prominente plek in wanneer het aankomt op de ranglijst van luchthavens in Europa.

Schiphol is de op vier na drukste luchthaven van Europa. Ga maar na wat een bedrijvigheid er elke dag is op Schiphol, en bedenk maar eens wat een belangrijke taak de luchtverkeersleiding van Schiphol heeft.

Volg wat er gebeurt bij Schiphol

Wat veel mensen niet weten is dat de radar van Schiphol een openbare radar is, die eenvoudig online voor jou te volgen is. Op de radar van Schiphol zie je alle vluchten die zich op dat moment aanmelden op Schiphol te landen, of vanaf Schiphol op te stijgen.

Schiphol is de thuisbasis van een groot aantal Nederlandse vliegmaatschappijen; de bekendste is natuurlijk KLM, maar je mag ook denken aan de vrachtverkeerstak van Martinair, en de grote vakantie aanbieders als TUI, Corendon, en Transavia.

Daarnaast wordt Schiphol ook als een hub gebruikt door Delta Airlines, Jet Airways, Vueling en Easyjet. Je mag dus wel zeggen dat het merendeel van alle vluchten dat over Nederlands grondgebied heentrekt zijn begin- of eindpunt heeft in Schiphol. Dit alles maakt de radar van Schiphol tot een radar die continu in beweging is.


Weet welke landingsbaan er actief is

Schiphol heeft in totaal 6 landings- en opstijgbanen, te weten;

Buitenveldertbaan, die heel bekend is omdat hij over de A4 heen loopt, met een totale lengte van 3450 meter. Deze baan is de baan die over de Schipholtunnel heen voert. In oostelijke richting wordt deze baan gebruikt.
Kaagbaan, met een lengte van 3490 meter, die tot aan de Kaag bij Leiden loopt. Dit is de baan die in zuidwestelijke richting wordt gebruikt.
Oostbaan, met een totale lengte van 2014 meter. Deze baan wordt door zijn kortere lengte alleen maar door kleinere vliegtuigen gebruikt. Deze baan is gebouwd op vliegtuigen tot de afmeting van een Boeing 737. Grotere vliegtuigen gebruiken deze baan bij zware weersomstandigheden omdat ze dan met een kortere landingsbaan af kunnen.
Aalsmeerderbaan, een baan die alleen in oostelijke richting kan worden gebruikt, met een lengte van 3400 meter. Deze baan mag niet tussen 23:00 en 06:00 worden gebruikt vanwege de geluidsoverlast in Aalsmeer.
Zwanenburgbaan, ook wel de vierde baan genoemd, die parallel loopt aan de oostbaan. Deze baan heeft een totale lengte van 3300 meter. Deze baan is goed te zien vanaf de A5, en wordt vooral gebruikt voor landing in zuidelijke richting en start in noordelijke richting.
Polderbaan. Deze baan ligt eigenlijk te ver van de oorspronkelijke luchtverkeerstoren vandaan en heeft daarom zijn eigen luchtverkeerstoren. Deze baan is tevens de allergrootste baan met een totale lengte van 3800 meter en een totale breedte van 60 meter. Deze baan wordt gebruikt voor landen vanuit het noorden of opstijgen naar het noorden toe. Het is een aanvliegroute die niet over bewoond gebied heen trekt, waardoor hij ook veelvuldig ’s nachts wordt gebruikt.