Lelystad Airport gaat vakantievluchten Schiphol overnemen

0

Lelystad Airport gaat vakantievluchten Schiphol overnemen

Lelystad Airport wordt uitgebreid en niet zonder reden. Schiphol raakt namelijk vol, hierdoor is het volgens Hans Heerkens (luchtvaartdeskundige) een verstandige keuze om Lelystad Airport uit te bereiden. Het is dan de bedoeling dat dit vliegveld zowel korte, als middellange vakantievluchten overneemt van Schiphol.

Goedkeuring uitbreiding Lelystad Airport

In januari werd bekend gemaakt door de Raad van State dat de uitbreiding van het vliegveld in Lelystad door mag gaan. Eerder waren er bezwaren tegen dit bestemmingsplan, deze waren ingediend door de Vogelbescherming en twee akkerbouwers.

Maar deze zijn ongegrond verklaard, dus de uitbreiding kan doorgaan. Nu dit bestemmingsplan is goedgekeurd is het mogelijk om de start- en landingsbaan naar 2.700 meter te verlengen en de breedte aan te passen naar 45 meter.

Eerder was het de bedoeling dat de landingsbaan 1.250 meter lang zou worden en 30 meter breed. Door het nieuwe bestemmingsplan is het mogelijk dat er ook zwaardere type vliegtuigen kunnen landen op Lelystad Airport.

Lelystad lost het probleem van Schiphol niet op

Hoewel de luchthaven in Lelystad helpend zal zijn voor Schiphol zal het waarschijnlijk niet het hele probleem op kunnen lossen. Als Schiphol wil groeien is het noodzakelijk dat Lelystad wordt ingezet. Schiphol raakt vol waardoor het nu niet kan groeien.

Momenteel zijn er op Schiphol 500.00 vliegbewegingen per jaar, dit zijn de opstijgingen en landingen. Om een paar procent te kunnen groeien zijn er al 25.000 extra vliegbewegingen nodig. De verwachting volgens Heerkens is dat Lelystad dit niet kan bijbenen.

Momenteel is het plan dat Lelystad 45.000 vliegbewegingen per jaar gaat hebben, wat het probleem dus niet helemaal oplost. Maar het biedt Schiphol wel wat meer ruimte.

Aandachtspunten voor Lelystad Airport

De luchtvaartdeskundige geeft aan dat het vliegveld in Lelystad wel op een aantal zaken moet gaan letten. Zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer van de luchthaven naar het station. Daarnaast zal goede reclame belangrijk zijn, Lelystad zal zich moeten laten zien.

Dit is omdat veel maatschappijen niet bij Schiphol weg willen. Dit voelt natuurlijk als thuisbasis. Hierdoor zal Lelystad Airport de maatschappijen naar zich toe moeten te trekken en gaan onderhandelen. Maar Heerkens verwacht dat dit uiteindelijk wel goed zal komen.

Voor reizigers is Lelystad ook wel gunstig, omdat het parkeren er in ieder geval stukken goedkoper is dan in Amsterdam!

Share.

About Author

Comments are closed.