Niet langer een compensatie bij een vertraagde vlucht door vogel

0

Luchtvaartmaatschappijen zijn niet langer verplicht om een schadevergoeding uit te keren wanneer een vlucht is vertraagd door een aanvaring met een vogel. Dit heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie deze week bepaald. Deze uitspreek heeft grote gevolgen voor de compensatie van vliegtuigpassagiers.

De aanleiding van de uitspraak was een zaak die twee Tsjechische vrouwen hadden aangespannen tegen de Tsjechische airline Travel Service. De vrouwen hadden last van een vertraging van ruim vijf uur, omdat het vliegtuig een vogel geraakt zou hebben en om deze reden niet meteen door mocht vliegen.

Volgens de verordening en de rechtspraak van het Hof hoeft de luchtvaartmaatschappij nu niet langer een compensatie te betalen ‘indien de vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden die ondanks het treffen van alle redelijke maatregelen niet konden worden voorkomen’.

Veilig vliegen

Wanneer een vogel in een motor terechtkomt, moet de airline de tijd krijgen om te controleren of er geen schade is. Het hof van Justitie is van mening dat wanneer men door een vogel compensatie dient te gaan betalen de veiligheid in het gedrang komt. Luchtvaartmaatschappijen zijn dan namelijk veel eerder geneigd om weer meteen de lucht in te gaan en versnellen dan de veiligheidscontroles. De veiligheid dient altijd op nummer één te staan, niet de compensatie van de passagier, aldus het Hof van Justitie.

 

Vertraagde vliegtuigen spotten? Volg het vliegtuig online, klik hier.

Share.

About Author

Comments are closed.