Amerika en Groot-Brittannië verbieden laptops in vliegtuig

0

Vanaf 25 maart tot eind oktober dit jaar zal Amerika een verbod leggen op het meenemen van camera’s of laptops in de cabine van een passagiersvliegtuig. Dit is plotseling besloten en is van toepassing op geselecteerde vluchten vanuit Afrika en het Midden-Oosten. Dit heeft de Amerikaanse regering zo besloten, om op deze manier terreur tegen te gaan.

Elektronische apparaten in het ruimbagage

Het meenemen van kleine apparaten zoals een MP3 of smartphone zal nog wel mogen. Het verbod ligt vooral op grotere elektronische apparaten. Het is nog niet duidelijk om welke landen het precies gaat.

De eerste die deze maatregel toepaste was Royal Jordanian Airlines. Maandagnacht werden de passagiers vriendelijk verzocht om laptops of andere elektronische apparaten in het ruimbagage op te bergen.

Kritiek van experts

Experts zijn het niet eens met deze maatregel en maken zich zelfs zorgen. Tot heden was altijd het advies om laptops, camera’s of andere apparaten met lithium batterijen mee te nemen in de cabine. Dit was vanwege brandgevaar. Daarnaast is de kans dat deze dure apparaten uit koffers gestolen worden in de bagagekelders ook groter.

Groot-Brittannië volgt

Nadat maandag bekend werd dat Amerika een verbod zou leggen op elektronische apparaten in de cabine, volgde Groot Brittannië snel. Dit werd dinsdag bekend gemaakt. Ook Groot Brittannië legt uit angst voor aanslagen een verbod op het meenemen van laptops of andere apparaten.

Verschillende maatregelen

Hoewel Amerika en Groot-Brittannië deze actie samen hebben opgezet is er wel verschil in de maatregelen die worden genomen. Vanuit Turkije, Tunesië, Libanon, Saudi-Arabië, Jordanië en Egypte mogen geen laptops, dvd-spelers, elektronisch speelgoed of tablets meegenomen worden in de cabine van vliegtuigen die direct naar Groot-Brittannië vliegen.

Deze apparaten dienen opgeborgen te worden in het bagageruim.

In de VS gaat het om directe vluchten naar Amerika vanaf 10 verschillende steden uit onder andere Saudi-Arabië, Turkije, Egypte en Jordanië. Het verbod op het meenemen van deze apparaten is ontstaan omdat de VS denkt dat er bommen verstopt kunnen worden in elektrische apparaten.

Reden achter het ‘laptop-verbod’

Deze actie van Amerika en Groot-Brittanië is wel te verklaren. Vorig jaar heeft de terreurgroep al-Shabaab een ontploffing veroorzaakt in een vliegtuig in Somalië, waardoor het passagiersvliegtuig een noodlanding moest maken met een gat in de zijkant.

Later bleek er een laptop aan boord te zijn met een bom erin. Door het verbod op grotere elektronische apparaten in de cabine willen autoriteiten volgens het BCC zulke terreur pogingen voorkomen.

Geen aanleiding laptop-verbod Nederland

Vanuit Nederland kunnen we nog gewoon met een laptop of tablet reizen, er zou volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid Schoof geen reden zijn om dit verbod ook in Nederland in te voeren.

Share.

About Author

Comments are closed.